top of page

Zelfontwikkeling: 'Ik ben alles snel beu'


Je begint vol goede moed aan het tienwekenprogramma van Start To Run maar na een week puffen geef je er de brui aan. Samen met een paar vriendinnen schrijf je je enthousiast in voor een naaicursus maar na een maand moet je je naar de les slepen. Iets snel beu zijn kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er heel wat oplossingen voor te bedenken.

Probeer eerst en vooral je perspectief te veranderen. Alle begin is moeilijk. Wie aan iets nieuws begint moet altijd door een lastige fase. Je merkt dat je veel tijd en energie investeert in de nieuwe activiteit en dat je er nog geen of weinig plezier aan beleeft. Die fase kan een tijdje duren en kan zorgen voor een onevenwicht. Wat helpt om toch vol te houden? Probeer te denken aan al die keren dat je een nieuwe uitdaging wel tot een goed einde hebt gebracht. Ga in gedachten terug naar een gewoonte die je aanvankelijk veel moeite kostte (elke dag tien minuten wandelen, mediteren …) en die je nu moeiteloos inpast in je dag.

Een andere piste is de nieuwe uitdaging koppelen aan iets wat je al doet. Wil je elke dag een paar pilates­oefeningen doen? Zorg er dan voor dat je dat koppelt aan een andere activiteit die al in je dagelijkse routine zit, zoals ontbijten, tanden poetsen, naar het nieuws kijken … Het zal je doorzettingsvermogen gegarandeerd een duwtje in de rug geven. Blijft het moeilijk en begin je je nieuwe activiteit meer en meer als een vervelende opdracht te zien? Probeer dan dagelijks deze imaginatieoefening te doen. Ga ontspannen zitten en denk aan iets wat je graag doet, zoals salsadansen met je partner of eens lekker gaan eten. Hou dat fijne gevoel vast. Laat het beeld van die situatie uit je hoofd verdwijnen en vervang het door het beeld van je nieuwe uitdaging. Op die manier leg je een nieuwe koppeling.

Als je je snel verveelt in een gesprek of bij een taak is er meer sprake van ongeduld dan van een gebrek aan doorzettingsvermogen. Dat ongeduld kan je het best doorbreken door de activiteit met meer aandacht te doen. Verander je perspectief en denk niet aan de activiteit als iets wat je moet doen, maar zie het als iets wat je wilt doen omdat je wilt investeren. Focus je op wat er nu gebeurt, probeer er een oefening in mindfulness van te maken. Probeer zo aandachtig te luisteren dat je het gesprek nadien woord na woord kan navertellen. Beschouw het als een training van je focus. Gegarandeerd dat je je minder ongeduldig zal voelen.

Tot slot: als je bij elke nieuwe uitdaging snel verveeld raakt loont het de moeite om jezelf de vraag stellen of je misschien teveel van hetzelfde doet. Probeer dan meer dingen te doen die compenseren. Doe bijvoorbeeld eens iets met je lichaam als je te veel in je hoofd zit. Schrijf je in voor een activiteit met anderen als je te vaak alleen bent. Ga op zoek naar meer beleving als je verstand het te veel overneemt. Of stel jezelf de vraag of er mogelijk bepaalde remmers meespelen. Misschien heb je te hoge verwachtingen over jezelf of over de activiteit? Misschien is snel opgeven bij jou een vermomde vorm van faalangst? Of misschien verwijst het naar een depressieve stemmingsstoornis waardoor je nog maar weinig betrokkenheid en verbinding hebt met de wereld. Als je denkt dat dat laatste het geval is ga dan eens praten met je huisarts of een psychotherapeut.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page