top of page

Creëer 1 uur extra in je dag

Heb jij soms ook het gevoel dat een dag niet genoeg uren telt om alles gedaan te krijgen? Dan is er goed nieuws: er bestaan wel degelijk manieren om meer greep te krijgen op je tijd zonder dat je ook maar één minuut slaap hoeft te missen. Geldtekort en tijdsgebrek. Dat zijn de twee meest gehoorde uitvluchten om niet te hoeven doen wat je écht wilt doen’, zegt lifecoach Fiona Harrold. Weinig mensen zullen daar verrast van opkijken. Want geef toe, wanneer was de laatste keer dat jij dacht ‘er zitten te weinig uren in een dag’? Hoe kan je weer controle krijgen over je tijd, zonder minder te gaan verdienen of je vrienden en gezin te verwaarlozen? Stop met overwerken De belangrijkste aanslag op je vrije tijd is vaak dat dagelijkse halfuur overwerk. Vertrek je op je werk om 17 uur stipt of blijf je hangen omdat je niet als eerste wilt vertrekken? Als jouw bedrijf een ‘aanwezigheidscultuur’ heeft is het aan jou om daar tegenin te gaan. ‘Langer werken betekent niet dat je meer betrokken bent of meer gedaan krijgt’, zeggen Jason Fried en David Heinemeier Hansson, auteurs van Rework - Minder is meer. Volgens hen zoeken workaholics niet naar manieren om efficiënter te zijn omdat ze het eigenlijk best leuk vinden over te werken. ‘Ze voelen zich graag helden.

e creëren - vaak onbewust - problemen omdat ze een kick krijgen van het extra werk. Als dat je vertrouwd in de oren klinkt, denk dan eens na of je inspanningen wel voldoende opgemerkt en gewaardeerd worden. En of iemand het je werkelijk kwalijk zou nemen mocht je gewoon de uren werken waar ze je voor betalen. Misschien merk je wel dat je collega’s opgelucht zijn dat iemand eindelijk eens tegen de aanwezigheidscultuur ingaat.’

Veel bedrijven stellen face-to-facemeetings bijzonder op prijs. En met de vooruitgang in communicatietechnologie hebben we de neiging om persoonlijk contact extra te waarderen. Maar zijn al die meetings wel echt nodig? ‘Face-to-facemeetings moet je beperken tot een minimum’, meent Fiona Harrold. ‘Mensen hebben de neiging om te praten, gewoon omdat het op die manier lijkt alsof ze ook iets te melden hebben.’ Licht je tijd eens kritisch door. Werk je verder tot vlak voor een meeting, of verspil je eerst een kwartier met het halen van koffie en nadien nog eens een kwartier met ‘er weer in komen’? Geen probleem als je tijd over hebt, maar als je voortdurend laat moet doorwerken om je deadlines te halen, denk dan goed na over elke meeting. ‘Stel jezelf de vraag: moet ik écht eerst nog met iemand praten of kan ik die knoop ook nu meteen doorhakken?’, adviseert de lifecoach.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page