top of page

Sidi Larbi Cherkaoui


Mensen verbinden

De slagzin van GOESTO luidt: ‘Stay united & build bridges’. Een verwijzing naar de liefde van Annick en Inge voor dans en opera. De drie handtassen uit de eerste collectie kregen elk de naam van een voorstelling die hen raakte: Dunas, Butterfly en Tosca. Vooral danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui was een onuitputtelijke inspiratiebron: “We geloven dat kunst één van de weinige dingen is die mensen echt verenigen. Tijdens een voorstelling ben je één met elkaar, trek je je op aan wat je gemeenschappelijk hebt zonder bezig te zijn met verschillen. Dat idee is het uitgangspunt van GOESTO: mensen die buiten het plaatje van de geijkte mode vallen willen we opnieuw verbinden.”

Sidi Larbi Cherkaoui maakte in 1999 zijn debuut als choreograaf in Andrew Wale’s Anonymous Society, een hedendaagse muzikale komedie. Sindsdien creëerde hij talloze choreografieën waarmee hij een rist prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Fringe First Award en de Total Theatre Award in Edinburgh, de Barclay Theatre Award in Londen, de Special Prize op het BITEF Festival van Belgrado, de Nijinski prijs voor beloftevol choreograaf in Monte Carlo, de Movimentos Award in Wolfsburg en de Helpmann Award in Australië. In 2008 en 2011 onderscheidde het magazine Tanz hem als choreograaf van het jaar. In 2009 kende de Alfred Toepfer Stiftung hem de Kairos Prize toe voor zijn artistieke visie en zijn zoektocht naar culturele dialoog; hij ontving ook de onderscheiding van ‘beste choreograaf ’op de National Dance Awards en die van ‘beste productie van het jaar’ van Ballet Tanz voor Sutra. In 2011 ontving hij samen met Damien Jalet een ‘Olivier Award’ en een ‘Benois De La Danse’ voor Babel(words) en eerde Unesco hem als ‘Young Artist for Intercultural Dialogue between Arab and Western Worlds’. In 2012 won hij de National Dance Award voor Outstanding Performance Male (Modern) voor zijn aandeel in Dunas en kreeg hij de Vlaamse Prijs voor Podiumkunsten.

Hij realiseerde zijn eerste choreografieën als lid van het collectief Les Ballets C. de la B. – Rien de Rien (2000), Foi (2003), Tempus Fugit (2004). Parallel werkte hij mee aan verschillende projecten: Ook (2000) met choreografe Nienke Reehorst in het Theater Stap in Turnhout, D’avant (2002) met Damien Jalet en het gezelschap Sasha Waltz & Guests, en zero zegrees (2005) met Akram Khan.

Sidi Larbi Cherkaoui werkte voor tal van theater- en operahuizen en dansgezelschappen, gaande van Les Ballets de Monte Carlo (In memoriam, 2004, en Mea culpa, 2006), het Grand Théâtre de Genève (Loin, 2005), het Cullberg Ballet in Stockholm (End, 2006), het Royal Danish Ballet (L’Homme de bois, 2007) en De Munt (Apocrifu, 2007) tot Sadler’s Wells in Londen (Sutra, 2008). In De Munt verzorgde hij eveneens de choreografie van de creatie House of the Sleeping Beauties van Kris Defoort. Van 2006 tot en met 2009 was Sidi Larbi Cherkaoui artiest in residentie bij Toneelhuis, waar hij de producties Myth (2007) en Origine (2008) creëerde. Sinds 2008 is hij ook verbonden aan Sadler’s Wells in Londen.

In 2009 creëerde hij zijn eerste Amerikaanse productie, Orbo Novo voor Cedar Lake Contemporary Ballet in New York, evenals verschillende duo’s, Faun en Dunas.

In 2010 lanceerde hij zijn eigen gezelschap, Eastman, in residentie bij deSingel Internationale Kunstcampus, Antwerpen. Babel(words) was de eerste productie binnen Eastman. Datzelfde jaar stond hij in voor de choreografie van Das Rheingold (Wagner) in een regie van Guy Cassiers in het Teatro alla Scala van Milaan en voor het duet Play met Shantala Shivalingappa.

In 2011 maakte hij onder andere Labyrinth voor Het Nationale Ballet (Amsterdam) en TeZukA, een nieuwe grote productie (Eastman, Sadler’s Wells en Bunkamura) rond het universum van mangagrootmeester Osamu Tezuka.

In 2012 ging Puz/zle in première op het Festival van Avignon, een voorstelling met 11 dansers, het Corsicaanse mannenkoor A Filetta, de Libanese zangeres Fadia Tomb El-Hage en de Japanse muzikant Kazunari Abe. Hij verzorgde ook de choreografie voor Anna Karenina, de film van Joe Wright met Keira Knightley en Jude Law.

In de lente van 2013 maakte Cherkaoui o.a. 4D voor Eastman, Boléro (in samenwerking met Damien Jalet en Marina Abramovic) voor het Ballet van de Opera van Parijs en m¡longa, een tangovoorstelling, voor Sadler’s Wells. Eind 2013 is 生长genesis, de nieuwe Eastman productie in première gegaan in Beijing.

In januari 2015 ging Pluto, een nieuw theaterversie gebaseerd op Urasawa's Manga strip geproduceerd door Bunkamura, in première in Tokio. Van daaruit ging hij naar Duitsland en choreografeerde een balletvoorstelling op Stravinsky's Firebird voor het Stuttgart Ballet, die afgelopen maart in première is gegaan met prachtige recensies. In augustus 2015 ging Hamlet, geregisseerd door Lyndsey Turner en met Benedict Cumberbatch, in première in Londen, waarvoor Cherkaoui de functie van Movement Director bekleedde. Zijn nieuwste productie Fractus V, een voorstelling over de natuurlijke breuken die nodig zijn om te groeien en sterker te worden, is in première gegaan in september 2015 in Antwerpen en tourt momenteel op internationale schaal.

Sidi Larbi Cherkaoui is onlangs benoemd tot artistiek directeur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en combineert deze functie met zijn titel als artistiek directeur van Eastman.

#goesting #goesto #leven #lef #verbinden #internationaal #tip #belgisch #twistmix

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page