top of page

Champagne: Het is Feest


Met de feestdagen om komst, bent u als het goed is al bezig met het inslaan van uw Champagne. Maar welke Champagne moet u nu eigenlijk nemen?

Maar waar moet u op letten bij het kopen van Champagne? Laten we eerst eens kijken welke soorten producenten we hebben. Deze soorten zijn te herkennen aan onderstaande codes die op de fles staan:

  • De code NM (betekent Négociant-Manipulant) staat op de labels van de grote Champagnehuizen, zoals bijvoorbeeld een Moet et Chandon. Omdat deze huizen vaak de vraag niet kunnen bedienen alleen met de eigen druiven, kopen zij een groot gedeelte van hun druiven, of druivensap op van andere kleinere champagnehuizen of druiventelers.

  • De code RM (betekent Récoltant-Manipulant) staat op labels van veel kleinere tot middelgrote zelfstandige champagnehuizen. Zij verbouwen zelf hun druiven en produceren vanuit hun eigen druiven, zelf hun Champagne.

  • Daarnaast bestaan de codes CM, RC en SR, (betekent Coopérative-Manipulant, Récoltant-Coopérateur en Société de Récoltants). Deze codes zijn vaak van de mindere goden, waarbij druiven van verschillende producenten vaak samen worden gegooid en verwerkt in een coöperatie en als gezamenlijk of meerdere merken wordt verkocht. Deze Champagnes kunnen best goed drinkbaar zijn en worden vaak als “supermarktchampagnes” voor een zeer betaalbare prijs verkocht.

Zowel de RM als NM Champagnes maken over het algemeen de beste kwaliteit Champagne en gebruiken hun eigen verbouwde beste druiven voor hun beste Champagnes. Verschil is hierbij dat de beste Champagnes van de NM’s, oftewel de grote huizen, veelal heel erg duur zijn. Nog meer om marketingredenen dan om kwaliteitsredenen. Bij RM, zijn ook deze kwaliteitschampagnes nog redelijk betaalbaar (voor Champagnebegrippen natuurlijk). De RM-huizen verkopen vervolgens hun mindere druiven, of mindere druivensap aan de NM-huizen, die hiervan hun goedkopere lijnen produceren. Veelal liggen de prijzen van deze Champagnes op hetzelfde niveau als de “goede” lijnen van de RM’s.

Om even dieper op dit onderwerp in te gaan. Bij het daadwerkelijk persen van de druiven na de oogst, worden in Champagne drie verschillende “perssappen” onderscheiden:

  • De 1e persing van de druiven, oftewel de vin de cuvée, is de meest heldere en verfijnde persing met de beste kwaliteit sap. Dit sap wordt in een aparte tank gerijpt en wordt gebruikt voor de beste kwaliteit Champagnes.

  • Wanneer de 1e tank vol is, wordt het restant van de 1e persing in een andere tank gerijpt. Dit restant is van een iets mindere kwaliteit.

  • Als deze twee tanks vol zijn worden de al redelijk uitgeperste druiven nog eens bij elkaar geharkt, op elkaar gestapeld en nog eens geperst. Dit met een reglementair absoluut maximum aantal liters. Dit mindere sap wordt veelal doorverkocht aan en gebruikt door de grotere Champagnehuizen in hun minder dure Champagnes.

Dit wetende, snapt u wel waar ik naartoe wil…. Bent u op zoek naar een kwalitatief goede Champagne? Kies dan voor een NM of RM Champagne. Wilt u per se Champagne drinken van een bekend groot huis? Wees dan niet gierig en koop een van de duurdere lijnen. Uw smaakpapillen zullen beloond worden. Echter gelooft u niet alleen in naam of marketing en wilt u gewoon een kwalitatief goede Champagne tegen een betaalbare prijs? Kies dan voor een minder bekende, maar oh zo smaakvolle RM Champagne.

Ik wens u bruisende feestdagen toe, met alleen maar lekkere Champagne!

#champagne #goesting #twistmix #leven #internationaal #lef #vriendinnen #Frankrijk

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
bottom of page